Iedere week de nieuwste aanbiedingen
Vliegreizen
Accommodatie
Vervoer
Last-Minutes
Weekendtrips
Zonvakanties
Wintervakanties
Watervakanties
Actieve Vakanties
Jongeren Reizen
Singles Reizen
Vakantieparken
Financiering
Verzekeringen
Reisboeken
Nieuws & Info

Up to 80% Discounts
and Free Vacations with

Coastal Vacations, low cost vacations, a simple, proven, home-based business system. Be part of this $4.9 trillion-dollar-a-year travel industry, our product is in high demand.

Iedere week de nieuwste aanbiedingen Printer instellen op 'liggend formaat'
home bookmarks email print

DISCLAIMER | OVERZICHT

 
 
Opera House Sydney Monument Valley Arches Mount rushmore Ayers Rock
VLIEGEN HOTELS AUTOHUUR LAST-MINUTES AVONTUUR KAMPEREN WIJS OP REIS HOTELBON DISNEY ECARDS
   
GEZONDHEIDSRISICO'S 

reisapotheek | inentingen | medicijnen | malaria | legionella | teken | hygiëne | verwondingen | drinkwater | voedsel | zon | vervuild water | hoogteziekte | geslachtsziekten | vermoeid op vakantie | nuttige adressen

Gezondheidsrisico’s zijn op reis vaak groter dan thuis. Juist op reis kunnen mensen ziek worden als gevolg van het eten, afwijkende hygiënische omstandigheden, het klimaat, de aanwezigheid van ziekte overdragende insecten en risicovol gedrag. Zorg daarom dat u de nodige voorbereidingen treft en een aantal basismedicijnen bij u heeft. Denk ook aan een goede reisverzekering: de kosten van medische verzorging, ziekenhuisopname of repatriëring kunnen enorm oplopen. Vaak dekt uw eigen ziektekostenverzekering deze kosten niet.

Reisapotheek
Een reisapotheek kan het volgende bevatten: pijn- en koortswerende middelen, middelen tegen diarree, maagklachten en verstopping, ORS (om zouten en mineralen aan te vullen bij diarree of heftig braken), koortsthermometer, verbandtrommel (met onder meer wondontsmettingsmiddel, schaar, steriele compressen, pincet, snelverband), insectenafweermiddel, crème tegen insectenbeten, allergie en zonnebrand, en steriele hulpmaterialen (naalden, spuiten, gummi-handschoenen, condooms etc.).

Inentingen
Bij avontuurlijke reizen in het algemeen en reizen naar Oosteuropese en (sub)tropische landen in het bijzonder is het aan te bevelen dat u zich laat inenten ter voorkoming van diverse infectieziekten als difterie, tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Sommige inentingen moeten worden herhaald. Een aantal landen buiten de Europese Unie laat toeristen alleen toe als zij tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeënt. U kunt dat bewijzen met het internationaal erkende bewijs van inenting (‘gele boekje’) (zie ook hoofdstuk “Reisdocumenten”). Informeer minstens zes weken voor uw vertrek naar de benodigde vaccinaties. Dit kunt u doen bij een vaccinatiecentrum, de GGD of huisarts.

Medicijnen voor eigen gebruik
Als u regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan uw apotheker om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort, waarin de namen van uw medicijnen staan vermeld. Het kan van nut zijn wanneer u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft (zie ook de hoofdstukken “Reisdocumenten” onder “Geneesmiddelenpaspoort” en “In- en uitvoer” onder “Drugs en medicijnen”).

Malaria en andere door insecten overdraagbare ziekten
Malaria is een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van de reiziger naar de tropen. De ziekte wordt door muggen overgebracht. Er bestaan verschillende soorten, waarvan de Malaria Tropica als de gevaarlijkste geldt. Deze kan tot de dood leiden als zij niet snel wordt behandeld. Een malaria-aanval begint meestal met een grieperig gevoel, gevolgd door (hoge) koorts met koude rillingen en hoofdpijn, waarna de patiënt snel ernstig ziek wordt. Wanneer u door gebieden reist waar malaria voorkomt, is het raadzaam anti-malariamiddelen (profylaxe) te gebruiken. U begint daar in veel gevallen drie weken voor vertrek mee. De muggen steken met name tussen zonsondergang en zonsopgang. Bescherm uzelf vooral in deze periode tegen muggensteken met bedekkende kleding, sokken en dichte schoenen. Gebruik op de onbedekte huid sterke insectenwerende middelen. Slaap ‘s nachts onder een muskietennet. Terwijl de malariamug met name ’s avonds en ’s nachts steekt, is de mug die dengue of knokkelkoorts overbrengt, juist overdag actief. Het is een virusziekte die inmiddels veel voorkomt in de verstedelijkte gebieden van Zuid- en Midden-Amerika, Azië en Oceanië. De belangrijkste symptomen zijn hoge koorts, heftige hoofdpijn en pijn aan botten en gewrichten. Vaccinatie tegen dengue is niet mogelijk. Bescherm u daarom in risicogebieden met goede muggenwerende middelen (zie voor nadere informatie: “Nuttige adressen”).

Legionella
Veteranenziekte (legionellose) is een ziekte die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en die longontsteking tot gevolg kan hebben. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van de juiste antibiotica goed te behandelen. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionella-griep. De bacterie die de ziekte veroorzaakt vormt een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen onder gunstige omstandigheden. Dit kan onder andere plaatsvinden in leidingwater met een temperatuur tussen de 25º en 55º Celsius dat langere tijd stilstaat. In gebieden met hogere temperaturen bestaat meer risico. Aangenomen wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel).

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is circa twee tot tien dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39º Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een aantal patiënten heeft last van braken en diarree. Vooral in warme landen vormen hotels, appartementen of campings soms een risico op besmetting met de legionellabacterie. Indien u tijdens of kort na uw vakantie ziekteverschijnselen vertoont die aan veteranenziekte doen denken, is het van belang om een arts te consulteren en te vermelden dat het mogelijk om veteranenziekte gaat. Zorg bovendien dat tijdens uw afwezigheid thuis uw boiler of combiketel op minimaal 60º Celsius staat afgesteld.

Teken
Niet alleen in warme streken kunt u infectieziekten oplopen. Ook in een koelere omgeving kan dat het geval zijn. Het is daarom raadzaam, wanneer u door beboste gebieden trekt, zich te beschermen tegen tekenbeten. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Binnen drie weken kan deze ziekte beginnen met een rode vlek rondom de beet met mogelijk hoofdpijn, koorts en uiteindelijk reumatische klachten als gevolg. De ziekte is met antibiotica te behandelen. Een vaccin ter voorkoming van deze ziekte is in ontwikkeling. Teken kunnen ook een virus overbrengen dat hersenontsteking veroorzaakt (teken-encefalitis). De beet wordt vaak niet opgemerkt. Binnen 14 dagen na de beet kunnen griepachtige verschijnselen optreden. Raadpleeg in dat geval direct een arts. Het risico van een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een sterk insectenwerend middel op de onbedekte huidgedeelten te gebruiken.

Hygiëne
Als u kampeert of in een gebied verblijft waar minder goede hygiënische omstandigheden heersen, moet u extra zorg besteden aan lichaamshygiëne. Daarmee maakt u besmettingsgevaar met infectieziekten zo klein mogelijk. Was uw handen altijd goed met zeep na gebruik van het toilet, voor u gaat koken en voor u gaat eten. Gebruik schone handdoeken. Neem desnoods ontsmettingsdoekjes mee voor het geval er geen betrouwbaar water voorhanden is. Loop liever niet op blote voeten.

Kleine verwondingen
Kleine verwondingen, schrammen en schaafwondjes kunnen in tropische streken tot ernstige infecties leiden. Maak wondjes altijd goed schoon, ontsmet ze en dek ze af.

Vochtgebruik en drinkwater
Let erop dat u genoeg drinkt, zeker in een warm klimaat. Houd vooral kleine kinderen met diarree goed in de gaten. Zij kunnen snel uitdrogen. Water uit de kraan is vaak niet geschikt voor drinkwater. Als u twijfelt aan de kwaliteit, drink dan mineraalwater of frisdrank uit flessen waarvan bij aankoop de dop nog niet is geopend. Groenten en fruit kunt u bij twijfel het beste in gekookt water wassen. Er bestaan ook drinkwater-desinfectiemiddelen om leidingwater te ontsmetten. Apotheek, drogist en gespecialiseerde buitensportwinkels kunnen u hierin adviseren.

Voedsel
Wees voorzichtig met voedsel. Ziektebronnen kunnen zijn: vlees, kip, vis, melk, ijs en rauwe groenten. Microben gedijen beter in warme landen. Eet bij warm weer of in een warm klimaat dus geen rauw of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren. Gekookt voedsel dat nog heet is, is altijd veiliger dan rauwkost of afgekoeld voedsel. Bewaar etensresten koel en als u geen koelkast ter beschikking heeft, gooi deze dan weg. Schil tijdens uw vakantie altijd het fruit zelf. Eet liever geen schepijs, maar voorverpakt ijs. Ook het gebruik van ijsblokjes om drankjes te koelen is af te raden.

Zon
Stel u niet overmoedig bloot aan zon. Geef uw lichaam en huid de tijd om langzaam te wennen aan de verhoogde dosis UV-stralen. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Draag eventueel een hoed tegen de zon. Langdurig zonnebaden veroudert de huid en kan, behalve huidkanker, ook ernstige verbrandingen, ontstekingen, uitslag en koorts veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel uw arts over allergische reacties op zonlicht bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Wees ook bij bewolkt weer, vooral in tropische gebieden, beducht voor zonnebrand.

Vervuild oppervlaktewater
Bilharzia (een worminfectieziekte) kan het lichaam binnendringen door contact met besmet (zwem)water. Als men vervuild water binnenkrijgt, kan men ziekten oplopen zoals dysentrie (bloeddiarree) en hepatitis A. Pootjebaden en zwemmen in open zoet water in bepaalde delen van met name Afrika, Azië en Zuid-Amerika is dan ook dringend af te raden.

Hoogteziekte
Iedereen die verblijft in het hooggebergte en in een te snel tempo grote hoogte overbrugt, loopt het risico van hoogteziekte. Hoogteziekte is het gevolg van gebrek aan voldoende zuurstof in het lichaam bij het klimmen naar en het verblijf op grotere hoogte. De verschijnselen komen overeen met die van dronkenschap. In een later stadium is sprake van longoedeem en hersenoedeem. Bij de eerste verschijnselen moet u direct afdalen naar een lager gelegen locatie.

Geslachtsziekten
Geslachtsziekten zoals gonorroe, syfilis, hepatitis B en AIDS, komen in bepaalde gebieden van de wereld veel vaker voor dan in Nederland en zijn overdraagbaar door seksueel contact, maar ook door overdracht van ‘lichaamssappen’, zoals slijm en bloed (met name hepatitis B). Een goede hygiëne biedt hiertegen geen afdoende bescherming. Alleen het condoom maakt het risico van besmetting heel klein. Condooms zijn niet in alle landen even gemakkelijk te verkrijgen. Ook de kwaliteit is niet overal even goed. Neem zo nodig dus condooms uit Nederland mee.

Vermoeid op vakantie
Te veel mensen gaan dikwijls vermoeid en wellicht enigszins gestrest op vakantie. Een lange vlieg- of busreis of een uitputtende autorit kan dan oververmoeidheid veroorzaken en uw weerstand tegen allerlei ziekten ondermijnen. Rust thuis eerst enkele dagen uit alvorens aan een verre, inspannende reis te beginnen.

Nuttige adressen voor medische informatie

 • De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s).
 • Algemene informatie over gezond op reis: http://www.gezondopreis.com/ informatief.
 • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering; internet: http://www.lcr.nl/ ; informatie over benodigde vaccinaties en anti-malariamiddelen. Laatste nieuws over epidemieën.
 • Landelijke Vaccinatielijn voor Reizigers, tel 0900-9584
 • Vaccinatiecentrum van de Medische Dienst Schiphol, Terminal 2 (Vertrekhal), Postbus 7501, 1118 ZG Schiphol; tel 020-6014712.
 • KLM Travel Clinic Schiphol, Stationsplein N.O., Gebouw 133, Schiphol-Oost; tel 0900-1091096; internet: http://www.travelclinic.klm.com/
 • KLM Travel Clinic Den Haag, Hofweg 9, 2511 AA Den Haag, Postbus 249, 2501 CE Den Haag; tel 0900-1091096; internet: http://www.travelclinic.klm.com/
 • Travel Clinic Havenziekenhuis, Haringvliet 2, 3011 TD Rotterdam; tel 0900-5034090 (informatielijn) of 010-4123888 (voor afspraken); fax 010-4145138.
 • Arbo Management Group (AMG), Keurings- en Vaccinatiebureau, President Kennedylaan 15, 2517 JK Den Haag; tel 070-3181828 / 27.
 • Tropencentrum AMC, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Meibergdreef 9, Postbus 22660, 1100 DD Amsterdam; tel 020-566 38 00 (voor afspraken) of 0900-9584.
 • Tropenzorg, Antwoordnummer 1388, 1300 VE Almere; tel 036-5334711; fax 036-5344975; internet: http://www.tropenzorg.nl/ ; e-mail: info@tropenzorg.nl
 • ANWB Reisinformatielijn 0900-4034075.
 • Maag Lever Darm Stichting, Luifelstede 42, 3431 JP Nieuwegein, Postbus 430, 3430 AK Nieuwegein; tel 030-6055881; fax 030-6049871;
  internet: http://www.mlds.nl/
 • Nederlands Astma Fonds, Postbus 5, 3830 AA Leusden; tel 033-4941814; fax 033-4341299;
  internet: http://www.astmafonds.nl/ ; e-mail: info@astmafonds.nl
 • Voorlichtingscentrum Nederlandse Kankerbestrijding, tel 0800-0226622 (gratis).
 • Stichting Bestrijding Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA), Postbus 8198, 3503 RD Utrecht; tel. 0900-9109106 (informatielijn) of tel 030-2343700 (algemeen); fax 030-2331713.
 • De Aids Infolijn (werkdagen van 14.00 tot 22.00 uur); tel 0800-0222220 (gratis).


Bijgewerkt op: 9 March, 2012 20:48 Internet Services - ©1993-2012